lokówki do włosów Zobacz jak założyć sukienkę, aby leżała na Tobie idealnie

Masło karite, znane również pod nazwą masło shea to olej w stałej formie, który jest uznawany za jeden z najcenniejszych surowców pochodzących z Afryki. Masło karite najlepiej sprawdzi się jako produkt do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i zniszczonej.

Wykazuje silne działanie regenerujące, dlatego może być być stosowane również do pielęgnacji skóry z tendencją do łuszczenia się i pękania z powodu przesuszenia. Ze względu na to, że jest bardzo delikatny dla skóry może być stosowany w przypadku skóry wrażliwej, a nawet atopowej.

http://dietadlawlosow.pl/dbac-o-wlosy/

Masło shea sprawdzi się również przy większych problemach skórnych takich jak egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Z racji tego, że masło ma rodzaj stały, a dopiero w po podgrzaniu lub w kontakcie ze skórą zmienia swój stan skupienia na ciekły, najlepiej sprawdzi się do przygotowania domowych peelingów lub balsamów do ciała.

Masło karite jest często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, ponieważ ma silne właściwości regenerujące. Polecany jest również do wcierania w skórę w czasie ciąży, ponieważ niweluje powstanie rozstępów.